Het wedstrijdseizoen van de RTT Instap: een terugblik

In juni 2015 kwamen veel nieuwe meisjes kijken bij de RTT Instap. Een groot deel van hen mocht na de proeflessen blijven en er werd daarna hard getraind om iedereen klaar te stomen voor het naderende wedstrijdseizoen. Nooit eerder turnden er in één seizoen zoveel meisjes bij de RTT Instap, met als gevolg niet één, maar zelfs twee teams die deelnamen aan het Rayon Turn Toernooi. Beide teams hebben, inmiddels een jaar later, een spannend toernooi achter de rug. Zo net voor de zomervakantie van start gaat is het een mooie tijd om terug te kijken op het seizoen:

 

9 november 2015:

Hoewel bijna iedereen pas een paar maanden traint, moet iedereen vandaag op de Spartadag voor het eerst de ‘echte wedstrijdoefeningen’ laten zien. Duidelijk wordt dat de meiden zeker niet stil hebben gezeten in de eerste maanden bij de Instap. Alle meiden hebben heel veel nieuwe dingen geleerd en laten aan het thuisfront zien waar ze zo hard voor gewerkt hebben. Carmen, die het vorige seizoen deel uitmaakte van het kampioensteam, mocht met wat meer ervaring deze clubkampioenschappen in en liet zien wat een jaar hard oefenen en ervaring met zich meebrengt. Met vier mooie oefeningen behaalde zij de hoogste plaats op het erepodium en mocht met de beker naar huis. Sky zat Carmen echter op de hielen en behaalde een mooie 2e plaats, gevolgd door een bronzen medaille voor Kiara.

 

21 november 2015:

De loting voor het Rayon Turn Toernooi staat op het programma. Trainsters van alle teams in de regio verzamelen zich in Dordrecht voor de bekendmaking van de poule-indeling. De Instap is één grote poule, wat betekent dat allebei de teams van de Instap in dezelfde poule zullen strijden.

Sparta 1 zal drie wedstrijden op het programma hebben: twee thuiswedstrijden tegen DVO Dordrecht en Kracht & Vriendschap Nieuw-Lekkerland en een uitwedstrijd tegen KDO Dordrecht.

Sparta 2 turnt twee keer buiten de deur, één keer tegen Kracht & Vriendschap Nieuw-Lekkerland en één keer tegen KDO Dordrecht. In de thuiswedstrijd nemen zij het op tegen DVO Dordrecht.

De wedstrijd die de meiden als teams eigenlijk tegen elkaar zouden moeten turnen wordt gebruikt als oefenwedstrijd, waar iedereen kan laten zien klaar te zijn voor het wedstrijdseizoen.

 

Sparta 1: Het seizoen van de kleine verschillen

Sparta 1 bestond dit seizoen uit Carmen, Sky, Kiara, Sienna, Milika, Noa en Kim. Op zaterdag 13 februari stond de eerste poulewedstrijd op het programma, een wedstrijd tegen het tien meiden tellende team van DVO. Hoewel dit tot wat verbaasde gezichten bij zowel de deelnemers als het publiek leidde, werd na een korte uitleg duidelijk dat het een eerlijke wedstrijd zou worden, waar op elk toestel bij allebei de teams maar zes meisjes voor het teamtotaal turnen. Vol goede moed, en natuurlijk een gezonde berg zenuwen, begonnen de meiden aan hun eerste wedstrijd. Het beloofde een spannende wedstrijd te worden. Na twee toestellen, brug en sprong, was de tussenstand nagenoeg gelijk. Sparta had met 128.825 punten een nipte voorsprong van 0.525 punten op DVO. In de einduitslag schoot de teller van DVO net iets verder door. Met een eindstand van 251.925 punten voor Sparta en 253.45 voor DVO, glipte de overwinning net uit handen. Het zou, zo weten we nu, niet de enige wedstrijd worden waar een klein aantal punten beslissend zou zijn.

De tweede wedstrijd, een maand later op 12 maart tegen K&V, beloofde opnieuw spannend te worden. Helaas moest het team het deze wedstrijd zonder Kim doen. Geveld door de griep moest zij helaas thuisblijven. Maar om haar team toch te steunen, sprak zij ’s morgens vroeg een leuke videoboodschap in om de meiden succes te wensen. Opnieuw een spannende eerste helft van de wedstrijd, waarbij het puntenverschil na twee toestellen ditmaal 0.650 punten was. Een herhaling van de wedstrijd een maand geleden. Het was opnieuw superspannend. Sparta won op het onderdeel brug, K&V op sprong, Sparta op balk en K&V weer op vloer. Gelijkspel, zo klinkt het. Helaas won K&V de toestellen met iets meer verschil en eindigde de wedstrijd met een puntentotaal van 253.95 voor Sparta en 257.10 voor K&V.

Vastberaden om in de laatste wedstrijd het kleine verschil niet opnieuw in hun nadeel te laten zijn, treedt het team, ditmaal gelukkig compleet, op zaterdag 2 april aan tegen KDO Dordrecht. Een sterke wedstrijd, die op maar liefst drie van de vier toestellen werd gewonnen. Op vloer, brug en sprong wist Sparta de meeste punten binnen te halen. Alleen op balk moesten de meiden van Sparta in KDO hun meerdere erkennen. Een stuk minder spannend dit keer, maar gelukkig wel in het voordeel van Sparta. Een goede afsluiter van de competitie met een winst van 259.65 punten voor Sparta tegen 247.20 voor KDO. Door de kleine verschillen in het nadeel van Sparta, zat een finaleplaats er helaas net niet in. Maar voor een team met zoveel nieuwe meisjes een superprestatie. Goed gedaan!

 

Sparta 2:

Sparta 2, een team met grotendeels wat jongere meiden, bestond uit Kate, Liz, Elise, Manu, Zubaida en Eva. Het seizoen werd afgetrapt op 30 januari met de verste wedstrijd, de uitwedstrijd tegen K&V. Dat maakt het natuurlijk extra spannend: de eerste wedstrijd en dan ook nog eens ver weg in een andere zaal met andere toestellen. Voor Manu was het echt de eerste wedstrijd. Door een akelige val kon zij bijna twee maanden niet trainen en moest de Spartadag aan zich voorbij laten gaan. Na slechts een paar trainingen in januari stond zij toch al op de wedstrijdvloer en liet vier mooie oefeningen zien. Petje af, Manu! Op balk en sprong wisten de meiden van Sparta in puntentotaal dicht bij K&V te blijven, een knappe prestatie voor zo’n jong team. Op brug en vloer behaalde K&V meer punten, waardoor de winst in deze wedstrijd naar hen ging (237.10 tegen 254.85 punten). Toch nog wel een gouden randje voor Sparta, Kate mocht zich met 53.20 punten de beste turnster van de hele wedstrijd noemen.

Vol goede moed en weer wat wedstrijdervaring rijker stond een thuiswedstrijd dichter bij huis op het programma. Op 12 maart turnden de meiden tegen KDO. Evenals bij Sparta 1 moest deze wedstrijd vooral ook geturnd worden tegen het griepvirus. Liz had helaas een week niet kunnen trainen, maar was net op tijd voor de wedstrijd op de been. Helaas draaide haar zus Kate de boel om. De hele week getraind, maar op vrijdagavond toch ook geveld door de griep. Omdat Sparta dus minder meiden had dan de bedoeling was, is in overleg met de tegenpartij besloten niet de beste vijf, maar de beste vier oefeningen mee te nemen in het puntentotaal. Op die manier kon dus toch een echte wedstrijd worden geturnd. Ondanks de griepgevallen, draaiden de meiden goede oefeningen en wisten het ditmaal een stuk spannender te maken. In de tussenstanden per toestel scheelde het bij drie van de vier toestellen maar één punt met de tegenstander. Alleen op balk was het verschil iets groter, waarmee de eindstand op 189.00 tegen 196.05 punten kwam. De winst was ditmaal voor KDO.

De laatste wedstrijd voor Sparta 2 was eindelijk een thuiswedstrijd. Op 9 april ontving Sparta DVO opnieuw in de eigen zaal. Ditmaal verraste gezichten bij de turnsters van DVO. Niet vanwege het aantal meisjes, maar vanwege het feit dat dezelfde trainingspakken naast hen stonden, maar met andere meisjes erin. Helaas één trainingspak, en dus meisje, in de rij te weinig. Eva kon helaas niet bij de wedstrijd zijn en dus opnieuw een incompleet team. Echter, ditmaal moesten wel vijf meisjes tellen in het teamtotaal, een lastige opgave dus. Hoewel het verschil ditmaal op brug en balk minder dan een punt was, behaalde DVO meer punten op sprong en vloer. Een lastige wedstrijd tegen een groot team, maar super gestreden door onze meiden (236.40 tegen 253.675 punten)! Met een schat aan wedstrijdervaring rijker sloten zij het seizoen af.

 

18 juni 2016:

Om het wedstrijdseizoen af te sluiten namen alle meiden van de teams deel aan de individuele rayonkampioenschappen. Hier lieten zij wederom mooie oefeningen zien en dit ging niet onopgemerkt voorbij. Zoals elders in deze Spartaan te lezen valt, leverde dit drie medailles op. Een duik in de uitslagen levert, naast de medailles, nog een aantal noemenswaardige prestaties op. Noa behaalde in haar categorie (Instap D2) het allerhoogste sprongcijfer van iedereen, maar liefst 13.425 punten. Milika behaalde in haar categorie (Pre-Instap 2, D2) het allerhoogste cijfer op balk, 13.450 punten en Sienna de op één na hoogste score, 13.300 punten. Een mooie afsluiting van het seizoen!