Atletiek

In meer of mindere mate werd vanaf de oprichting in 1903 ook atletiek beoefend,
Het was niet de atletiek, zoals we die nu kennen. Men noemde het toen “zware atletiek”.
Hieronder verstond men toen het worstelen en gewichtheffen. Wapenfeiten van Spartanen uit die beginjaren met de zgn. “zware atletiek” zijn niet meer te achterhalen.

Vanaf ongeveer 1920 ging men het pad op met de beoefening van de zgn. “lichte atletiekbeoefening, waarbij we terecht komen bij de atletiekbeoefening zoals we die nu kennen. Piet Verhagen was toen de man die hieraan gestalte gaf, waarna tegen de dertiger jaren de fakkel werd overgenomen door de legendarische Tijs Koopman.

Sparta kreeg een bekende klank in de atletiekwereld toen Gerrit Middelkoop mee mocht doen aan de nationale training voor de Olympische Spelen van 1924 in Parijs.

In de jaren tot aan de Tweede Wereldoorlog, maar ook in de eerste oorlogsjaren werden in het oog springende resultaten behaald door Lenie Beerman-Rombout. Zij was toen meervoudig Nederlands kampioene speerwerpen. Zij nam deel aan de Europese Kampioenschappen, veroverde tot tweemaal toe een gouden plak bij de Open Engelse Kampioenschappen en was op dit onderdeel ook nationaal recordhoudster. In 1993 prijkte haar naam nog op de recordlijst van de KNAU afdeling Dordrecht.

In de eerste na oorlogse jaren was er een sterke drang naar verzelfstandiging van de atletieksport. In 1948 leidde dat tot het vertrek van vele prominenten die de specifieke atletiekvereniging Parthenon oprichtten. Sparta resteerde toen nog slechts een handjevol getrouwen die een nieuwe atletiekafdeling wisten op te zetten waaronder Ko de Wind, Luc Evers, Gerrit Middelkoop, Rinus Barendrecht, Jan van Ballegooyen en Thomas van de Ven.

Zij zorgden er voor dat de atletiekbeoefening bij Sparta, als individualistische sport bij uitstek, in atletiekland een goede klank behield. Zowel bij de senioren als bij de junioren werden bij district- en afdelingskampioenschappen kampioenstitels behaald.
Lida van Schelt was favoriete bij het kogelstoten met afdeling-, district- en nationale titels.

Henk Barends, sprinter van formaat op de 100- en 200 meter als afdelingskampioen en onze toenmalige atletieksecretaris Cor Melger onderscheidde zich op de Marathon, de fascinerende loop over 42.195 meter met een Dordts afdelingsrecord.

Door de grote aantrekkingskracht, die de teamsporten op de jeugd uitoefenden, kreeg de atletiekbeoefening als individualistische sport bij uitstek, het niet gemakkelijk. De groep specifieke atleten dunde zienderogen uit, totdat in 1967 het doek viel over Sparta’s atletiekafdeling.

 

Dordrecht, november 2009.
Tekst: Henny van Schelt
Bron: Jubileumblad Sparta 1903-1993

Gymnastiekvereniging Sparta Dordrecht

Eddingtonweg 1
3318 BE Dordrecht
Tel: 078 61801 18
Terug naar boven